Company Logo

Ronilački centar Osijek odgovoran za logistiku u obaranju svjetskog rekorda u "Skandalopetri"

Jure Daić, član Zagrebačkog  „Ronilačkog kluba HRVI  NEMO- Adriatic“ i  „H2O teama“ iz Slovenije, višestruki državni rekorder u ronjenju na dah i prvi Slovenac koji je zaronio dublje od 100m, 6. rujna,  u Rogoznici pokraj Šibenika, postavljat će svjetski rekord u starogrčkoj ronilačkoj disciplini skandalopetra.

Sa samo jednim udahom zaronit će na dubinu od 113 metara i tako za 1 metar pokušati oboriti trenutni rekord Nijemca Andreasa Guldnera.

Skandalopetra je prvotni oblik dubinskoga ronjenja na dah, koju su upotrebljavali ronioci u antičkoj Grčkoj prije više od 4000 godina. Tada su pomoću te tehnike skupljali spužve, a kasnije su na sličan način tražili dragocjena izgubljena sidra većih brodova. Vrsta ronjenja dobila je naziv po kamenu kojega ronilac drži u rukama, kako bi lakše zaronio. Kamen je obično bio mramorni ili granitni te težio između 8 i 14kg.

U natjecateljskom skandalopetra ronjenju, zadatak ronioca jest što dublji zaron i siguran povratak na površinu i to pomoću vlastitog udahnutog zraka, kamena koji ga potegne u dubinu te pomoćnika koji ga pomoću užeta povlači natrag na površinu. Radi očuvanja tradicionalnoga načina ronjenja, roniocu nije dozvoljena upotreba suvremene ronilačke opreme, kao što su maska, peraje ili ronilačko odijelo.

Za sigurnost ronioca i Jure Daića brine NEMO RESCUE TEAM iz Zagreba, PSS SUPORT DIVE TEAM, ISS -  Interventna spasilačka služba - Morstar  te  REEF TEAM Iz Nove Gorice /Slo/

HONDA MARINE – Fred Bobek osigurao je plovila suport, a za logistički dio organizacije zadužen je ronilački centar – Osijek – Antun Slivka (www.rc-osijek.hr)

INFORMACIJE

KLUPSKI SASTANCI:

Srijeda 20:00h

Nedjelja 20:00h

TRENINZI NA BAZENIMA:

Srijeda 21:45 - 23:00

Nedjelja 21:00- 22:30

EKO AKCIJE

2024. - Termini u fazi dogovora

RONILAČKI TEČAJEVI

CMAS Logo

pss




Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.6 templates web hosting Valid XHTML and CSS.

We have 51 guests and no members online