Company Logo

Podvodni hokej

Što je podvodni hokej?
Zamislite ovo, bazen s golovima na obje strane, plastikom obložen olovni pak na dnu, dvije ekipe od 6 igrača u vodi s 4 igrača van bazena kao zamjenom. Igrači nose maske, disalice, peraje i palice. Igrači udahnu, zarone i pokušavaju utjerati pak u protivnički gol.

Sport je prvi put zaigran 1954. od strane engleskog kluba Sub-Aqua iz Portsmoutha dok su tražili načine za održavanje kondicije tijekom zimskih mjeseci. Originalno se zvao „Octopush“ jer je prvenstveno zamišljen kao sport za 8 igrača, imao je drugačiju palicu, u odnosu na sadašnju, koju su zvali „pusher“ i nezaštićeni olovni pak. Podvodni hokej se igra u više od 60tak zemalja svijeta i redovito se održavaju svjetska i europska prvenstva .

Veliki iskorak za Hrvatski sport kroz Hrvatski Ronilački Savez nastao je zahvaljujući članovima Ronilačkog Centra Osijek. Naime, riječ je o klubu koji je uz puno truda i odricanja svojih članova postavio temelje i uveo jedan novi oblik podvodnih aktivnosti u Hrvatskoj. Također treba istaknuti da je podvodni hokej od siječnja 2008. službeno priznat sport u Hrvatskom olimpijskom odboru.

To je sport drukčiji od drugih, zahtjevan, siguran, intenzivan i apsolutno jako dobra tjelovježba. To je „3D“ sport, koji se igra u volumenu bazena, gdje je mašta i volja dana na raspolaganje svakom igraču. Podvodni hokej je sport brzih kretnji koji snažno razvija plivačke i ronilačke sposobnosti.

PRAVILA
Pravila igre zabranjuju uporabu čiste sile i dopušta sitnijim osobama da se uspješno suprotstavljaju krupnijima uz uporabu vještina stečenih treniranjem. Igra se na dnu bazena stoga vještina igrača uvelike ovisi o mogućnostima zadržavanja na dnu... jer zrak je, naravno, gore. Naravno to Vas ne treba obeshrabriti, jer snaga igrača je u načinu kontroliranja igre. Dovoljno je reći da igrač koji na dnu bude svega 10 sekundi, potom izroni na 1-2 sekunde na udah, uz uvjet da tu radnju sekvencijalno ponavlja duž trajanja utakmice je dobar igrač. Ne smije doći do kontakta tijelom ako palica nije na paku, ne smije se dodirivati pak ničim osim palicom i ne smije se povlačiti ili sprječavati drugog igrača skidanjem maski ili hvatanjem peraja.

Igrači, osim neophodnih maski, peraja i disalica, nose i dodatnu zaštitnu opremu koje se sastoji od kape, zaštite za usta i rukavice koja služi za zaštitu od oštrih rubova pločica na dnu bazena i eventualnih udaraca paka. Palica je dosta kratka (oko 30 cm) i obojena je bijelom ili crnom bojom za raspoznavanje ekipa u igri.

Pak je otprilike iste veličine kao i onaj za hokej na ledu s razlikom da je pak za podvodni hokej načinjen od olova težine 1.3 kg, i obložen plastikom da bi se postigao bolji kontakt s palicom i spriječilo oštećivanje pločica bazena. Pak se zbog težine uvijek nalazi na dnu ali vještom kontrolom je moguće ispucavanje paka. Uz ovaj „skill“ jednom uvježban moguće je trzajem iz zgloba ispucati pak preko 2,5 metra u daljinu i 0.5 metra u visinu. Ova tehnika omogućuje ispucavanje paka iz teških situacija i dodavanje igraču.
                  
IGRA
Bazen mora biti 25m x 12.5m i cijelom dužinom ne plići od 2m. Golovi koji se nalaze na suprotnim stranama bazena, na dnu, su najčešće metalni i dužine 3m. Pak se kod svakog starta nalazi na sredini bazena. Utakmice traju 33min i to 2x15min s tri minute odmora između poluvremena.
             
Ekipe se postavljene pored svojih golova držeći se za rub bazena i na znak početka pokušavaju prve doći do posjeda paka i time započeti napad na protivnički gol. Ekipe uvijek igraju zone, kao u košarci, s prednjim ofenzivnim igračima i zadnjim defenzivnim igračima. Osnovna taktika je 3-3 ali, kao i u svim ekipnim sportovima, postoje razne varijacije poput 2-3-1 (2 napadača, 3 beka, 1full bek), 2-2-2...

SUĐENJE
Igru prate 3 suca od kojih su dvojica u vodi i treći van bazena. Suci u vodi imaju maske, disalice, posebne kape i majice, prate igru pod vodom i donose odluke prema pravilima igre. Sudac van bazena mjeri vrijeme, prati rezultat i zove prekršaje koje mu rukama signaliziraju suci u vodi.  
 
Više informacija vezanih za pravila se mogu pronaći ovdje.
 
Koliko je ovaj sport prihvaćen u Hrvatskoj govori i činjenica da je ove godine po prvi put osnovana reprezentacija podvodnog hokeja koja će 21.08 – 30.08. 2009. sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Kranju, Slovenija.

Ovaj sport je prvenstveno namijenjen zabavi i održavanju kondicije u vodi. Svatko ga može (s malo predanosti) efikasno igrati i svi koji su zainteresirani su dobrodošli i mogu pronaći dodatne informacije na www.podvodni-hokej.com

INFORMACIJE

KLUPSKI SASTANCI:

Srijeda 20:00h

Nedjelja 20:00h

TRENINZI NA BAZENIMA:

Srijeda 21:45 - 23:00

Nedjelja 21:00- 22:30

EKO AKCIJE

2024. - Termini u fazi dogovora

RONILAČKI TEČAJEVI

CMAS Logo

pss
Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.6 templates web hosting Valid XHTML and CSS.

We have 28 guests and no members online